Zaščitna obutev

Kako izbrati ustrezno zaščitno obutev

Kako izbrati ustrezno zaščitno obutev

Kako izbrati ustrezno zaščitno obutev

Pri izbiri delovnih čevljev morate upoštevati določene kriterije, ki niso povezani zgolj z ravnjo zaščite. Na območju EU mora zaščitna in poklicna obutev nositi oznako CE. Izbrati pa morate seveda obutev, ki po zaščitnih in ostalih lastnostih ustreza zahtevam vaših delovnih mest. Delovno obutev ločimo na zaščitno in poklicno. Vse zahteve glede posameznih lastnosti urejata dva standarda:

  • EN ISO 20345 zaščitni čevlji z zaščitno kapo, odporno na 200 joulov
  • EN ISO 347 poklicni čevlji brez zaščitne kape

Zakaj nositi zaščitne čevlje?

7% poškodb, ki so posledica nezgode na delovnem mestu, so poškodbe stopal. Zaščitne čevlje, kot tudi ostalo osebno varovalno opremo (OVO), mora zagotoviti delodajalec in jih zamenjati z novimi, ko je to potrebno. Zaposleni morajo čevlje nositi med delom na območjih oz. Delovnih mestih, kjer je to predpisano z oceno tveganja. Delovna inšpekcija je upravičena do sankcije delodajalca, če ta zaposlene ne opremi z ustrezno OVO ali ne zagotovi nošenja le te.

Zaščitni čevlji so zasnovani predvsem za zaščito stopal uporabnika, obstajajo pa tudi čevlji z dodatnimi fuinkcijami, kot je npr. ESD, ki preprečujejo elektrostatično razelektritev in so tako primerni za delo v eksplozivnih okoljih ali pa proizvodnji elektronike.

Katere zaščitne čevlje izbrati?

Pred izbiro zaščitne obutve je potrebno natančno ugotoviti, katere lastnosti potrebujete. V suhih in toplih pogojih lahko izberete zaščitne sandale ali čevlje s perforiranim, zračnim gornjim delom. Pri zahtevnih delih, kjer se lahko pojavljajo, voda, olja ali celo sneg, boste potrebovali vodoodporni gornji del, lahko celo zaščito pred nizkimi temperaturami.

Vsi čevlji, ki so skladni s standardom EN ISO 20345: 2011, so opremljeni s zaščitno kapo, ki ščiti pred udarci do energije 200 joulov. Podplat mora opraviti vsaj enega od testov protizdrsnosti, ter biti odporen na ogljikovodike. Pri nekaterih delih, kot so npr. gradbeništvo in metalurška industrija boste potrebovali dodaten vložek proti predrtju podplata. Kakovostni čevlji zagotavljajo visoko stopnjo udobja in dolgo življensko dobo.

Ko ste definirali zaščitne in ostale lastnosti, se odločite ali je ustreznejši nizek ali visok model čevlja. Glede na naravo dela boste izbrali gornji del iz usnja, tkanine ali mikrofibre. Od izbranih materialov je seveda odvisna tudi teža čevljev: lažji je material, bolj udoben bo čevelj. Seveda pa za težke delovne razmere na prostem ne morete izbratoi lahkega čevlja, ki je namenjen za delo v prostorih. Zaščitna kapa je lahko izdelana iz nerjavnega jekla, aluminija ali kompozitnih materialov. Podobno velja za vložek proti predrtju.

Pomembno je, da uporabnik izbere optimalno velikost čevljev. V primeru, da delo poteka na prostem, mora velikost dopuščati udobno nošenje debelejših nogavic.

Kakšni čevlji so primerni za moje delovno okolje?

Zaščitne čevlje je treba nositi v vseh panogah, kjer obstaja nevarnost poškodb stopala. To mora biti zapisano v oceni tveganja vsakega delovnega mesta. Določiti morate vrsto čevljev, ki jih boste potrebovali v delovnem okolju:

Pri notranjih delih je najpogostejša uporaba čevljev S1, S1P ali S2. Pri zunanjih delih, na primer na gradbiščih in v rudnikih, bodo ustrezna izbira čevlji S3 ali ali škornji S5, če je prisotnost vode, blata, betona … pogosta.

V prehrambeni in farmatevtski industriji običajno delamo v zaprtih prostorih. Če je okolje suho, boste posegli po obutvi S1, v nasprotnem po S2. V primerih, ko je nevarnost zdrsa nizka, bo potizdrsni faktor SRA ali SRP zadostoval, v nasprotnem primeru priporočamo podplat, ki ima oznako SRC.

V hladilnicah boste potrebovali obutev, ki ščiti pred nizkimi temperturami (HI).

Pri varjenju, v livarnah in nekaterih drugih delih v metalurgiji boste potrebovali obutev s podplati, odpornimi na povišane temperature (HRO).

Oznake

Na zaščitnih čevljih in škornjih se pojavljajo različne oznake, ki nam povedo, katere zaščitne in ostale lastnosti nam konkretni model nudi. Osnovne oznake so sledeče:

Oznaka / lastnosti

SB Zaščitna kapica in protizdrsni podplat odporen na ogljikovodike

S1 Antistatična obutev, zaščitna kapica in protizdrsni podplat odporen na ogljikovodike

S2 Antistatična obutev, vodoodbojni gornji del, zaščitna kapica in protizdrsni podplat odporen na ogljikovodike

S3 Antistatična obutev, vodoodbojni gornji del, zaščitna kapica in protizdrsni podplat odporen na ogljikovodike z vložkom proti predrtju

S4 Škornji z zaščitno kapo

S5 Škornji z zaščitno kapo, vložek proti predrtju podplata

Zgoraj navedeni podatki bodo okvirno opisali, kaj iskati, odvisno od vaših potreb in zahtev. Kot smo že omenili, pa ostaja še cela vrsta možnih dodatnih lastnosti in funkcij. Tudi te imajo vsaka svojo oznako oz. okrajšavo. Najdete jih na naši spletni strani. V primeru, da še vedno ne veste katero vrsto obutve izbrati nas kontaktirajte in z veseljem vam bomo pomagali pri izbiri.